onsdag 30 mars 2016

Tokyo

(eller: Vad är det vi äter???)

Äntligen får jag chans att verkligen skriva något här på bloggen. De tidigare inläggen har jag halvt om halvt stressat mig igenom. Hoppas att de har varit ok att läsa... hoppas att denna också är Ok att läsa. :-)

Shinkansen tåg. De går riiiiktigt snabbt...
Jag sitter just nu på ett Shinkansen (Japans "bullet train) på väg tillbaka till Kyoto, från Tokyo. Helena sitter på tåget på väg till flygplatsen för att åka hem, så nu är jag helt själv... tills jag träffar Cilla igen om några timmar. :-)

Det är verkligen skillnad på Tokyo och Kyoto. Jag trodde det skulle vara storstad som storstad, men det är stor skillnad. Å andra sidan är inte Kyoto storstad med Japanska mått. Tokyo har fler invånare än hela Sverige (plus en tredjedels Sverige till), så har Kyoto ungefär Stockholms invånarantal. Kyoto är snarare en liten sömnig småstad, och det märks. Folk är vänligare och mindre stressade. Även om det var kul att ha varit i Tokyo, så kommer jag inte sakna det. Kyoto kommer jag nog däremot att sakna när jag reser hem.

En annan intressant skillnad mellan Tokyo och Kyoto, och anledningen till blogginläggets underrubrik, var att det är väldigt få ställen som har engelska menyer... i Tokyo alltså. Ja, det är lättare att få tag på engelsk meny i Kyoto än i Tokyo (även om Tokyo-borna generellt verkar kunna tala Engelska bättre än Kyoto-borna).
Men vi lyckades få mat i oss i alla fall, även om vi inte alltid visste vad det var vi åt. :-)

Vad har vi gjort i Tokyo då?

Gått runt i affärer, typ.
Första dagen gick vi runt i närområdet och tittade i affärer som fanns där. De har väldigt många specialinriktade affärer. Mumintrollen är t.ex. väldigt stora här och vi stötte på en affärer med massa saker med dem på. (Men man hittar Mumin-saker i väldigt många andra affärer också.)

Akihabara
Andra dagen gav vi oss ut på en längre promenad (ca. 40 min från hotellet, om man inte går åt fel håll i en kvart först O:-) ) och gick till Akihabara, som är ett distrikt med teknikaffärer, manga-/animeaffärer och andra nördprylar.

Till viss del så blev jag lite besviken på teknikprylarna. Jag hade förväntat mig massa kul teknik som jag aldrig sett innan... men det var bara same old, same old. Jag hade dessutom väntat mig bättre priser, men även de är ungefär som i Sverige. Ibland billigare, ibland dyrare, men det skiljde bara några hundralappar (i svenska kronor) oavsett. Det enda av intresse jag lyckades hitta var en mobilladdare för bilen med quickcharge. Det tror jag inte att jag sett någonstans i Sverige... men å andra sidan så har jag inte letat heller. Det som däremot skiljde sig mot Sverige är utbudet. Där fanns hela varuhus, med flera våningar, med bara teknik. En våning var i storlek med kanske en Siba/Elgiganten och hade bara TV-aparater och tillbehär. Nästa våning var för mobiltelefoner o tillbehär, osv. Wow!
Akihabara

När det gällde manga o anime så var allting såklart på Japanska, men det var kul att bara gå omkring (från varuhus till varuhus, våning till våning) och titta på allt. Fanns MASSOR med manga som man blev nyfiken på, och så glömde man bort sig och försökte läsa på baksidan vad den handlade om... och så stod det på Japanska :,-(

Vi hittade en bokhandel som också hade ett mindre utbud av Engelsk manga, men det var det enda. Så vi har ändå fått köpa oss litegranna. 
Jag har gått runt och letat efter coola figurer från Sword Art Online (min favo. Anime) men har bara hittat karaktärer som jag redan har figurer på. Hade hoppats på att hitta en figur av huvudpersonen, men det var vist för mycket begärt. :-)


I övrigt kändes Tokyo som en storstad. Den gav ingen speciell känsla utöver "Wow, vad höga hus de har här". 
Sista restaurangen vi var på kändes väldigt japansk. Vi fick ta av oss skorna och låsa in dem i skåp (som såklart var för små för mina stora skor), och restaurangen var inredd i Japansk stil. (Maten var dock inget att hurra över, även om den var japansk.) Bortsett från den restaurangen, och att all text är på Japanska så kändes inte Tokyo överdrivet Japanskt. Men nu har jag i alla fall säga att jag vart där.


Lite bilder

Vårat hotell, APA Ginza-Takaracho.
Vi bodde på 12e våningen, i ett minimalt rum. :-)
Utsikt från hotellrummet


  
För att spara plats så bygger de motorvägar över floderna
En tvärgata från en av de stora gatorna...
Annan tvärgata, kändes väldigt japansk, men det syns inte så bra på bilden.
Tyvärr blev bilden där Helena faktiskt ler suddig, och jag har ingen bild utan henne. Förlåt Helena

Tokyo by night